About Library
The Institute of Hotel Management, Catering Technology and Applied Nutrition, Kolkata is sponsored by the Ministry of Tourism, Government of India. The Institute is pledged to train promising men and women in hotel management, general food management and catering technology, and in specific fields such as cookery bakery, food & beverage service, reception, accountancy, house-keeping management and allied topics, depending on the branch of the industry which the trainee desires to take up. Practical presentation and emphasis on nutritional values will be significant aspects of the technical training given to the students. The institute has all modern facilities for practical training. There are five fully equipped kitchens and two laboratories for bakery and confectionary. A well equipped restaurant to learn the classical style of Food and Beverage service. A well-stacked library with over 8000 books. A huge House Keeping practical laboratory with heavy-duty machinery and three mock guest rooms for practical. The computer laboratory is well equipped for individual practice sessions.
Front Office department is also equipped with a well furnished Fidelio Lab and audio-visual equipment. The training to be imparted at the institute fully equips the trainee to take up a position of responsibility in the various branches of the industry: There are in this country a number of luxury hotels and many medium catering establishments, snack bars, restaurants, ice cream bars, coffee bars and other forms of institutional catering and feeding.
होटल प्रबंधन संस्थान, कैटरिंग टेक्नोलॉजी एंड एप्लाइड पोषण, कोलकाता पर्यटन मंत्रालय, भारत सरकार द्वारा प्रायोजित है। इंस्टीट्यूट ऑफ होटल मैनेजमेंट, सामान्य खाद्य प्रबंधन और खानपान प्रौद्योगिकी के क्षेत्र में पुरुषों और महिलाओं का वादा किया है, और ऐसे पाकशास्त्र बेकरी, खाद्य और पेय सेवा, स्वागत, लेखा, घर-रखते हुए प्रबंधन और संबंधित विषयों पर निर्भर करता है के रूप में विशिष्ट क्षेत्रों में प्रशिक्षित करने का वादा किया है उद्योग है जो प्रशिक्षु को लेने के लिए इच्छाओं की शाखा। प्रैक्टिकल प्रस्तुति और पोषण मूल्यों पर जोर देने के छात्रों को दी तकनीकी प्रशिक्षण के महत्वपूर्ण पहलुओं को होगा। संस्थान व्यावहारिक प्रशिक्षण के लिए सभी आधुनिक सुविधाएं हैं। वहाँ पाँच पूरी तरह से सुसज्जित रसोई और बेकरी और मिष्ठान्न के लिए दो प्रयोगशालाएं हैं। एक अच्छी तरह से सुसज्जित रेस्तरां खाद्य और पेय सेवा की शास्त्रीय शैली में जानने के लिए। 8000 से अधिक पुस्तकों के साथ एक अच्छी तरह से खड़ी पुस्तकालय। एक बहुत बड़ा घर भारी शुल्क मशीनरी और व्यावहारिक के लिए तीन नकली अतिथि कमरे के साथ व्यावहारिक प्रयोगशाला रखते हुए। कंप्यूटर प्रयोगशाला में अच्छी तरह से व्यक्तिगत अभ्यास सत्र के लिए सुसज्जित है।
फ्रंट ऑफिस विभाग भी एक अच्छी तरह से सुसज्जित Fidelio लैब और ऑडियो विजुअल उपकरण से लैस है। प्रशिक्षण संस्थान में प्रशिक्षण दिया जा करने के लिए पूरी तरह से प्रशिक्षु सज्जित उद्योग की विभिन्न शाखाओं में जिम्मेदारी की स्थिति को लेने के लिए: इस देश में लक्जरी होटल और कई मध्यम खानपान प्रतिष्ठानों, स्नैक बार, रेस्तरां, आइसक्रीम की एक संख्या हैं सलाखों, कॉफी बार और संस्थागत खानपान और भोजन के अन्य रूपों।
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IHM Kolkata Library
आईएचएम कोलकाता लाइब्रेरी
INSTITUTE OF HOTEL MANAGEMENT CATERING TECHNOLOGY & APPLIED NUTRITION
होटल प्रबंधन संस्थान, कैटरिंग टेक्नोलॉजी एंड एप्लाइड पोषण
P - 16, Taratala Road, Kolkata, West Bengal 700088
पी - 16, तारातला रोड, कोलकाता, पश्चिम बंगाल 700,088
Kolkata
कोलकाता
West Bengal
पश्चिम बंगाल
Email: library[dot]ihmk[at]gmail[dot]com
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